Intervju med styreleder i Kindly

Bli bedre kjent med Gunnar Bjørkavåg

Skrevet av Kindly18.09.19

Gunnar Bjørkavåg

Kindly har intervjuet alle som sitter i styret vårt, og denne gangen er det Gunnars tur!

Gunnar Bjørkavåg er styreleder i Kindly og tidligere konsernsjef i NHST. Han jobber nå med investering i teknologiselskaper sammen med Erik Must.

Du var på den årlige SaaStr-konferansen i San Fransisco i vår. Kan du fortelle litt om konferansen og hva som var var «key takeaways» fra turen?

SaaStr er verdens største SaaS-konferanse. Key takeaways var samlede inntrykk fra alle som har startet opp forskjellige typer selskaper, hvorfor de fikk det til og hvorfor de mislyktes. Alt om hvordan de bygget opp salgsavdelingen sin til hvordan de har utviklet teknologien sin. Tanker om fremtiden og hvordan den kommer til å endre seg.

Du har vært styreleder i Visma-gruppen i over 10 år nå. Hvordan er det å ha denne rollen for et så stort selskap? Kan du beskrive hvordan et slikt verv er?

Jeg har vært styreleder i 10 år og styremedlem i 19 år, og det har vært veldig gøy. Det har skjedd veldig mye på de 19 årene. Visma gikk fra å være verdt 3–5 milliarder til 60–70 milliarder, fra 500 ansatte til 12 000. Det har vært veldig lærerikt. Reisen har vært enorm fra software installert i PC-er via disketter til å være 90 % omsetning i SaaS i 2020.

Det er en stor forskjell fra å være styreleder i Kindly. I mindre selskaper så er du jo mye mer direkte på produktet og organisasjonen. Men jeg har jo ofte hatt mange startup-aktiviteter rundt meg, slik som Mynewsdesk.

Dersom du skulle gi tre gode råd til både styret og den operative ledelsen i selskaper der ute, hva ville det ha vært?

1. Man må ha en god forretningsidé.
  2. Man må jobbe mye med å få inn flinke folk.
  3. Man må ha styring og kontroll.

Visma-gruppen kjøper en del selskaper hvert år. Hva er de viktigste tingene dere ser etter når dere vurderer et selskap for oppkjøp. Hvilke ‘metrics’ er det dere ser etter?

Vi ser etter SaaS-type selskaper innenfor økonomi, HR og IT. Det er viktig å se mye på hvor fort de har vokst de siste årene, og hvor fort vi tror de kommer til å vokse de neste to–tre årene. Man må også vurdere konkurransebildet og farten selskapet er i der og da. Det er umulig å ha noe særlig meninger om organisasjonen, men man får et inntrykk via presentasjoner om produktet.

Hvordan har det vært å skifte jobb fra NHST til å jobbe for Erik Must?

Det har både vært en stor og ikke en stor endring. Stor med tanke på at jeg tidligere ledet en organisasjon med mange ansatte over hele verden. Etter å ha jobbet 18 år som konsernsjef, blir det en stor endring å ha færre folk rundt seg. Jeg jobbet med mange flinke folk, men nå er det slutt på å jobbe operasjonelt tett på så mange.

Jeg kjente Erik fra før av, så jeg visste hva jeg gikk til. Vi er jo mer isolerte her, så det er til dels litt ensomt. Vi reiser en del, og derfor er vi av og til alene på kontoret. Men jeg har masse energi og liker å jobbe en del, så jeg bruker energien på de selskapene som trenger meg mest der og da.

Hva kjennetegner de teknologiinvesteringene som Erik Must engasjerer seg i, og hva er det dere ser etter når dere investerer i teknologiselskaper?

Vi ser etter SaaS-selskaper med primært B2B-tilnærming. Flere har vært ganske små, men vi håper jo at de kan bli mye mye større de neste 5–10 årene. Vi har en lang tidshorisont på de investeringene vi gjør. Jeg er også blitt styreleder i Fabel, som er det eneste B2C-selskap vi har gått inn i. Kjernen er at vi tror disse selskapene kan vokse ganske mye.

Les mer: – Det skal være gøy å gå på jobben

Hva er de tre viktigste tingene du vet nå som du gjerne skulle visst før du gikk inn i arbeidslivet? Hvilke råd ville du gitt til en nyutdannet Gunnar Bjørkavåg?

Prøv å gå inn i selskaper som har betydelig utviklingspotensial. Det er fryktelig mye morsommere å jobbe i vekstselskaper.

Man skal jobbe i rundt 50 år, så det er mye som kan skje på de årene, og man må ikke tro at det blir en rett linje. Kast deg over de mulighetene du får. Om man vil bli i Norge eller dra til utlandet er opp til en selv, men jeg har selv studert i utlandet og vært der mye, så jeg synes det er et ekstra krydder i tilværelsen.

Hvilke teknologiområder synes du virker mest spennende akkurat nå for investorer?

Teknologi hvor man bruker AI synes vi er spennende. Selskapene er ofte ikke så store nå, men de vokser veldig fort. Ikke bare dedikerte selskaper innenfor kunstig intelligens som Kindly, men også selskaper som har dette som en del av satsingen sin. Hele AI-området er et av de fremste vekstområdene. Det er fascinerende å se alle de forskjellige måtene AI kan brukes på. Denne teknologien vil bryte inn i de fleste deler av livet i fremtiden.

Hva synes du om rammebetingelsene for norske startups til å lykkes her til lands? Hva er det man fra myndighetenes ståsted kan bli bedre på?

Rammebetingelsene er gode til meget gode, vil jeg si. Jeg har vært leder for Gasellekåringen i DN og har i den forbindelse reist land og strand rundt for å møte disse vinnerne. Ofte er det slik at selv om de har fått litt bistand, så er det ikke der det store slaget står. Det som er viktigst er å være tett på kunden sin, følge levering av produktet som kunden etterspør, og legge inn lange, harde dager. Gründerånden krever at man har litt tunnelsyn, og det er stor variasjon av dedikasjon. Som nordmenn må vi bli enda bedre på å skape entreprenørholdninger og få glede av å skape selskaper og bygge dem opp.

Les mer: Engasjerende kommunikasjon funker uansett

Hvordan har det vært å være styreleder i Kindly så langt og hva tror du om fremtiden for digitale assistenter?

Det er en veldig spennende reise for chatbots fremover. Nå gjelder det å få mobilisert og maksimalisert omsetningsveksten. Solid teknologi og god kundepleie er hovednøkkelen. Jeg synes selskapet har rekruttert mange flinke medarbeidere. For slike løsninger kan det ta litt tid fra første kundemøte til signert avtale, så gode salgsprosesser er viktig.

Kunstig intelligens – aktivert av mennesker

Vi har laget Kindly, en chatbotplattform som gjør det enkelt å digitalisere og automatisere kundestøtte. Så får du mer tid sammen med hver kunde.

Selv om Kindly bruker kunstig intelligens, er det fortsatt et stort behov for menneskelig arbeidskraft. Gode chatboter krever kontinuerlig overvåkning og innspill fra ansatte. Ta kontakt med oss for å høre mer om hvordan en chatbot kan hjelpe til!